Stel je eens voor wat dat voor jouw business zou betekenen; honderden leads per maand. Als je vanaf nu maandelijks je mailinglijst met dit soort aantallen zou laten groeien. En dan niet met loze contactgegevens, maar met mensen die écht in je dienst of product geïnteresseerd zijn.
Zo’n goed groeiende mailinglijst is goud. Het geeft je de volledige vrijheid om direct contact te leggen met jouw (potentiële) klant. Jij bepaalt wanneer je contact legt en wat je deelt, zonder last te hebben van die steeds veranderende social media algoritmes.
Gefocuste onhankelijke ondernemers halen een enorme groot deel van hun omzet uit hun mailinglijst. Door direct via mail te verkopen, of hun klanten te verwijzen naar bijvoorbeeld gratis online trainingen of het inplannen van een verkennend (verkoop)gesprek.
Toch wordt het opbouwen van een mailinglijst door veel gepassioneerde maar struggelende zzp'ers gezien als kostenpost in plaats van investering. Dat in mijn ogen een korte termijn gedachte. Ja de kosten gaan voor de baten uit als je bijvoorbeeld adverteert om je mailinglijst te laten groeien.
Maar het gaat er uiteindelijk om, wat haal je uit dat resultaat. Uit die mailinglijst.
En dan worden de mogelijkheden ineens eindeloos. Als je je publiek weet te boeien kun je namelijk nog jaren omzet halen uit de mensen op je mailinglijst.
Adverteren op sociale media is nog altijd de beste manier, om je lijst efficiënt te laten groeien. Wat een kansen en geld laat je liggen als je het niet doet…. Sterker nog: als je écht wilt groeien en uit je eigen kringetje wilt stappen kun je eigenlijk niet zonder. Want zonder leads geen sales en zonder sales geen groei.
Een goede strategie is daarbij cruciaal. Een strategie die bij jou, jouw klant en je business past. In deze blog deel ik de strategie waarmee jij honderden aanmeldingen voor je mailinglijst kunt krijgen.
Hieronder deel ik een groeistrategie die ik veel gebruik bij mijn klanten.
Zoals bij alle marketingactiviteiten is het belangrijk dat je je doelgroep helder hebt en de focus scherp houdt. Doe je dat niet, zul je merken dat je veel geld uitgeeft en de conversies tegenvallen.
Social media leent zich perfect voor specifieke targeting binnen een campagne. Je kunt heel gemakkelijk de criteria aangeven waar je leads aan moeten voldoen. Op basis van bijvoorbeeld leeftijd en interesses maar ook via lookalike profielen. Zo is de kans vele malen hoger dat de verzamelde leads uiteindelijk ook klant bij je worden.
Maar dit begint met het kennen van je doelgroep. Des te beter jij jouw doelgroep kent, des te eerder schiet jij raak.
Voordat je start met een leadcampagne is het belangrijk dat je de juiste platforms kiest. Je hoeft niet overal actief te zijn. Alleen op die kanalen waar je doelgroep zich bevindt.
Zit je doelgroep vooral op Facebook of op Instagram. En wat zijn binnen die platformen posities die het meest voordelig zijn om op te adverteren. Is dat het nieuwsoverzicht of toch de Stories?
Het is slim om te testen welke posities jou de meest voordelige aanmeldingen opleveren. Mijn ervaring is dat dit enorm per positie kan verschillen. Ontdek wat voor jou goed werkt.
Iemand laat niet zomaar zijn of haar e-mailadres bij je achter. Daar moet iets tegenover staan. Iets wat zo waardevol en verleidelijk is, dat iemand niet anders kan. Zo’n weggever zorgt ervoor dat potentiële klanten kennis met je maken, je makkelijker onthouden en – als het goed is – overtuigd raken van jouw expertise.
Dit kun je bijvoorbeeld doen door het maken van een e-book. Maar je hoeft niet alleen aan een e-book te denken. Het kan ook een webinar, mini-training, challenge of checklist zijn.
Challenges zijn nog steeds immens populair en kunnen je periodiek echt heel veel nieuwe aanmeldingen bezorgen.
Een goede opt-in pagina is niets meer dan een landingspagina waar mensen hun naam en e-mailadres kunnen achterlaten. Omdat dit het belangrijkste doel van deze pagina is, is een simpele pagina zonder afleidingen het meest effectief. Vraag daarom alleen het hoognodige. Zorg er ook voor dat de invulvelden direct zichtbaar zijn als mensen de pagina op hun mobiel openen. Hoe minder er gescrold en getypt hoeft te worden, hoe beter. En geloof mij, dit gaat in de praktijk nog heel vaak mis.
Natuurlijk is het ook mogelijk om gebruik te maken van Facebook-leadadvertenties. Dan wordt er een formulier binnen Facebook geopend als iemand op de advertentie klikt. Dit formulier is voor het grootste deel al ingevuld omdat de gegevens zoals naam, e-mailadres en telefoonnummer bekend zijn bij Facebook. Het enige wat je doelgroep in dat geval hoeft te doen is op ‘verzenden’ klikken. Zorg dan wel altijd voor een goede koppeling met je CRM-systeem zodat je de leads automatisch op de juiste plek verzamelt.
Hoe meer jouw ideale klant zich herkent in jouw boodschap, hoe beter. De tekst kan je advertentie maken of breken. Stel jezelf altijd drie vragen te stellen bij het maken van je advertentietekst:
1. Wat is het probleem dat mijn doelgroep heeft?
2. Welke obstakels staan er in de weg
3. Wat gebeurt er als mijn doelgroep nu geen actie onderneemt?
Jouw doelgroep is met zichzelf bezig! Dus focus op hen. Niet op jou. Beschrijf wat zij willen, niet alleen welke oplossing jij hebt. Gebruik hierbij de taal van jouw doelgroep. Niet JOUW taal. Dat is zo’n enorme valkuil. Omdat jij vaak al veel stappen verder bent dan jouw doelgroep, ben je geneigd om ook vijf stappen verder te praten. Zij zijn daar nog niet, of begrijpen dat nog niet.
Vergeet vooral sociale bevestiging niet. Hoe meer mensen ergens naar kijken, hoe groter de kans dat jij dat ook gaat doen. Je kunt bijvoorbeeld extra vertrouwen uitoefenen door iets te benoemen als: ‘Dit document is al meer van 17.000 keer gedownload’.
Let op: Op Facebook en Instagram zijn alleen de eerste regels advertentietekst direct zichtbaar. Zorg dat je meteen de aandacht trekt met een pakkende opening.
Door continu te A/B testen kun je zien welke advertentie de hoogste conversieratio heeft. A/B testen is eigenlijk niets meer dan verschillende varianten uitproberen om te kijken welke het beste werkt. Varieer vooral met visuals, video’s en kopteksten. Dit zijn de elementen in een advertentie die het meest opvallen.
De leads staan bij je op de stoep. Hoera! Maar dan ben je er nog niet. Nu begint het spel pas. En kun je een relatie opbouwen en nog meer vertrouwen winnen. Een gestructureerde, strategische funnel is de manier om dat slim aan te pakken. Zo’n funnel kan er op verschillende manieren uitzien. Key is altijd: waarde. Blijf in elke mail waarde delen, zodat het vertrouwen uiteindelijk zo groot is, dat je leads niets anders meer willen dan klant bij je worden.
Denk bij een e-book aan bijvoorbeeld een welkomstvideo op de bedankpagina. In deze video ligt je toe wat je van het e-book kunt verwachten. Ook kun je aangeven wat ze daarna van je kunnen verwachten. Of je gebruikt deze video om direct een laagdrempelig aanbod te doen.
Met deze zes stappen kun je nu zelf aan de slag om jouw mailinglijst te laten groeien en flink op te schalen met je business zodat jij ook in the lead bent over het aantal klanten in jouw business.
Start met je doelstelling. Krijg helder wie je doelgroep is en waar zij zich bevinden. Geef jouw doelgroep een goede reden om hun gegevens bij je achter te laten. En uiteindelijk: zorg dat ze vervolgens ongekend blij zijn dat ze dat hebben gedaan. Omdat je ze keer op keer voedt, verrast en vermaakt met waardevolle inspiratie, tips en lessen.